...

Sanat Tarihi Bölümü

HAKKIMIZDA

2010 yılında kurulmuş olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü’nde 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi ile birlikte örgün olarak lisans eğitimi verilmeye başlanmıştır. Lisans programı için Ulusal Üniversiteye Giriş Sınavıyla her yıl değişmekle birlikte yaklaşık 60 öğrenci almaktadır. Sınav sonucuna göre yerleştirilen ve kayıt yaptıran öğrencilerimiz, isteğe bağlı hazırlık sınıfına başlayabilir ya da direk 1. sınıftan başlayabilirler. İsteğe bağlı Hazırlık sınıfı+4 yıl olan eğitim süresi sonunda mezun olanlara lisans diploması verilmektedir. Dört yıllık lisans eğitimi sonunda 240 AKTS kredisini tamamlamış olanlar “Sanat Tarihçi” unvanı almaktadırlar. Derslerin kredileri öğrencilerin iş yükü dikkate alınarak belirlenen Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredileridir. Avrupa Birliği (AB) şemsiyesi altında ortak değerler çerçevesinde bütünleşmek isteyen Avrupa ülkelerinin uygulamaya koymuş olduğu öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve öğrencilerin yurtdışında gördükleri eğitimlerinin kendi ülkelerinde tanınmasını garanti altına almak için AB tarafından Avrupa Kredi Transfer Sistemi AKTS (ECTS: European Credit Transfer System) geliştirilmiştir. AKTS kredisinin belirlenmesi, üniversitemiz tarafından dönem sonlarında her ders için öğrencilerin ders saati dışında o derse ayırdıkları sürenin anketler yolu ile ölçülmesine dayanmaktadır.

Sanat tarihi programında öğrencilere verilecek derslerin kredi toplamı her bir yarıyıl için 30 kredidir. Toplam 240 krediyi oluşturan zorunlu ve seçmeli derslerin toplam kredisinin %25'i seçmeli derslerden oluşur. Teorik ve uygulamalı derslerin her bir ders saati süresi en az 45, en fazla 50 dakika olacak şekilde uygulanır. Haftalık ders programları, dersler arasında on veya on beş dakika bırakılacak şekilde düzenlenir. Seçmeli dersler 10 öğrenci seçmesi durumunda açılır ancak ilgili alanda meslekî uzmanlaşma gerektiren seçmeli dersler ve daha önce devam şartını yerine getiren alttan alan öğrenciler için açılmış dersler için alt sınır aranmayabilir. Bir öğrencinin her dönemde alabileceği haftalık azami ders yükü 1. Sınıflarda 30 diğer sınıflarda 45 kredi ile sınırlıdır. Üst sınıftan ders almak isteyen öğrenciler, genel not ortalaması 3.00’ın üzerinde olmak, başarısız dersi bulunmamak ve programın öğrenme çıktıları göz önüne alınarak danışman öğretim elemanının onayıyla bir üst sınıftan ders alabilir. Birinci sınıf öğrencileri üst dönemlerden ders alamaz. Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalı derslere % 80 oranında devam etmeleri zorunludur. Bir dersin devam şartını yerine getirmesine rağmen o dersten başarısız olan öğrencilerin dersi tekrarlamaları durumunda devam şartı aranmaz.

Bölümümüzde öğrenci başarısını ölçmek amacıyla bir yarıyıl içerisinde, Ara sınav, Dönem sonu Sınavı ve Bütünleme sınavı olmak üzere toplam 3 sınav yapılmaktadır. Sınavlar 100 tam puan üzerinden puanlanır. Bir dersin ara sınav ve dönem sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfırdır. Ham başarı puanı, dönem sonu sınav puanının %60’ına, yarıyıl içi değerlendirmelerin puan ortalamasının %40’ının eklenmesi ile hesaplanır. Bir öğrencinin o dersten başarılı olabilmesi için en az 50 puan alması gerekmektedir. Dönem içerisinde yapılan bütün sınavların duyurusu Öğrenci Bilgi Sistemi Üzerinden sorumlu öğretim üyesi tarafından duyurulur. Ham başarı puanı açıklandıktan sonra yine sorumlu öğretim üyesi tarafından system tarafından otomatik olarak hesaplanmış olan harf notları duyurulur. Notlar açılandıktan sonra geçen ya da bütünlemeye kalan öğrenciler belirlenir.  Bütünleme sınavına; dönem sonu sınavına girme hakkını kazanıp da bu sınavlara mazeretli veya mazeretsiz girmeyen öğrencilerle, girip de başarısız duruma düşen öğrenciler girerler. Bütünleme sınavlarında başarılı sayılabilmek için 100 tam puan üzerinden bölümümüz lisans programında en az 65 puan almak gerekmektedir. Bütünleme sınavlarında burada belirtilen puanların altında puan alan öğrencilerin bütünleme sınav notu yerine dönem sonu sınav notu geçerli olur.

Final veya bütünleme sınavı sonucunda öğrencinin bir dersteki başarı notu bağıl değerlendirme sistemi (BDS) ile aşağıdaki şekilde harfli başarı notu ve başarı katsayısına dönüştürülür:

Başarı Notu

4’lük sistemdeki karşılığı

(Başarı Notu Katsayısı)

Başarı Derecesi

AA

4.00

Üstün Başarı

BA

3.50

Pekiyi

BB

3.00

İyi

CB

2.50

Orta-İyi

CC

2.00

Orta

DC

1.50

Şartlı geçer-Orta

DD

1.00

Şartlı geçer-Zayıf

FD

0.50

Zayıf

FF

0.00

Çok Zayıf

Yukarıdaki tabloda yer alan AA, BA, BB, CB, CC notları şartsız başarılı; DC ve DD notları ise şartlı başarılı notlardır. Bir döneme ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o dönemde DC ve DD notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, DC+ ve DD+ olarak ifade edilir. Notların 100’lük sisteme dönüşümleri Senato kararıyla belirlenir. Öğrencilerin diğer üniversitelerde aldıkları derslerin not dönüşümlerinde de gerektiğinde bu tablo dikkate alınır.

Misyonumuz:

Dünyadaki, Türkiye'deki ve Kapadokya bölgesindeki sanat eserlerinin araştırılması, gelecek kuşaklara aktarılmasında etkin rol alacak geleceğin nitelikli ve uzman Sanat Tarihçilerini yetiştirmektir.

Vizyonumuz:

Bölümümüzün hedefi, belirli bir kültür birikimi içerisinde, öğrencilerine belli bir bakış açısıyla sanat görüşü kazandırarak, dünyadaki ve ülkemizdeki sanat tarihi bilincini geliştirmektir.

Mezunların Başlıca Çalışma Alanları:

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Bölüm mezunları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde ve koruma kurulları vb. kamu kuruluşlarında uzman olarak çalışabilir; iyi derecede yabancı dil bilen mezunlar, “rehberlik sertifikası” almak kaydıyla turizm alanında rehberlik hizmetleri verilebilir ve öğretmenlik formasyonlarını tamamlayan öğrenciler de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda Sanat Tarihi öğretmeni olabilirler.