...

Sanat Tarihi Bölümü

Program Öğretim Amaçları

Anadolu, tarihin hemen her döneminde önemli uygarlıkların merkezi konumunda olmakla birlikte; bu uygarlıkların bize miras bıraktığı tarihi ve kültür varlıkları yönü ile tüm dünyanın en zengin bölgesidir. Bu zengin tarihi coğrafyada Türk Sanatının kronolojik gelişiminin, sanat üsluplarının üzerinde araştırmaların yapılması, bunların öğretilmesi, bu alanda araştırmacı yetiştirilmesi, yine Sanat Tarihi Bölümü’nün görevlerindendir. Programımız bunu yapabilecek kalifiye eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca eski çağlardan itibaren önemli yerleşim birimlerinin kurulduğu Anadolu’da önemli bir merkez olan Nevşehir ve çevresinde yer alan Ortaçağ ve sonrasına ait yerleşim merkezlerinin kazılması, araştırılması, belgelenmesi, arşivlenmesi amaçlanmaktadır.

1-

Sanat Tarihi bilim dalının temel ilke ve yöntemlerini benimsemiş, kültür varlıklarını koruma bilincine sahip, etik değerleri özümsemiş öğrencilerin yetişmesini sağlamak;

2-

Anadolu’nun kültürel çeşitliliği ve zenginliği çerçevesinde koruma bilinci oluşturmak, başta  Kapadokya Bölgesi olmak üzere Anadolu kültürel mirasını bilim dünyasına tanıtabilmek amacıyla bilimsel araştırma yapabilen, uluslararası bilimsel standartları yakalama gayretinde öğrenciler yetiştirmek;

3-

Araştırma ve sanatsal faaliyetler için deneyimli, araştırma ve geliştirmeye önem veren, ekip ve disiplinler arası çalışmalarda aktif rol üstlenebilecek, bilgi teknolojilerini kullanabilen, bilimsel açıdan yeterli uzmanlar yetiştirmek;

4-

Sanat eserlerini, kültürlerin yaşadığı coğrafya, dönemin yaşam ve düşünce biçimleri ile eserin öz nitelikleri arasında ilişkiler kurarak tanımlayabilen sanat tarihçiler yetiştirebilme.

5-

Toprak altında kalmış eserlerin çıkarılabilmesi için edindiği yöntem ve becerileri alana uygulayabilen, eserlerin müze gibi ortamlarda sergilenmesine yönelik çağdaş yöntemleri araştırabilen ve uygulayabilen sanat tarihçiler yetiştirmek.